top of page

Het verschil tussen échte olijfolie en die van de supermarkt

Extra Vierge, koud geperst, wat betekent dit nou eigenlijk? We hebben het allemaal wel in huis, olijfolie. Of dit nu is om te bakken of marineren, het is onmisbaar in iedere keuken. Maar hoe kies je nou eigenlijk een geschikte olijfolie? En maakt het nou echt uit waar je je olie vandaan haalt?


In eerste instantie kunnen we de oliën in twee categorieën verdelen; geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.


Geraffineerde olijfolie is behandeld, kleur- en geurloos en er zijn geen antioxidanten meer aanwezig. Vaak zit er ook wat kleurstof in om de olie er aantrekkelijker uit te laten zien voor de verkoop.


Ongeraffineerde olijfolie is pure olijfolie. Alle geur- en kleurstoffen, smaken, vetten en antioxidanten zijn hier nog aanwezig. Extra Vierge olijfolie is bijvoorbeeld een olijfolie die hieronder valt.


De Extra Vierge olijfolie is eigenlijk de állerbeste olijfolie die je kunt verkrijgen. Extra Vierge betekent dat de olie niet behandeld is met chemicaliën of warmte bij de persing. Een goede olijfolie is dus koudgeperst (max. 27 graden). Deze variant bevat veel vitaminen en mineralen en de prijs is meestal hoger dan die van gewone olijfolie. De Vierge olie is ook goed, maar komt op de tweede plaats. Er wordt gezegd dat de Extra Vierge olijfolie niet gebruikt kan worden om in te bakken door supermarkten.


Dan heb je nog de 'gewone' olijfolie. Deze heeft niet het etiket 'Extra Vierge' of 'Vierge'. Meestal ligt hier de zuurgraad hoger en is deze olie wel behandeld met warmte. De olie heeft weinig smaak en zou je wél kunnen gebruiken om te bakken volgens supermarkten.


Maar nu komt het: Wat is nou het verschil tussen échte olijfolie en die van de supermarkt?Wist je dat het helemaal niet waar is dat je een goede Extra Vierge olijfolie niet kunt gebruiken om in te bakken?


Een koudgeperste (max. 27 graden) Extra Vierge olijfolie kan verhit worden tot wel 290 graden, dit is veel meer dan een Extra Vierge olijfolie van de supermarkt die vaak níét koudgeperst is. De Extra Vierge olijfoliën van de supermarkt worden verhit met 40 graden, waardoor het proces sneller gaat en de olie daardoor ook goedkoper wordt. De belangrijke vetten en antioxidanten worden hierdoor veel minder dan bij een koude persing. Ook kun je hierdoor de olie niet meer goed verhitten. Daarom worden er ook goedkopere varianten die wel geschikt zouden zijn om in te bakken aangeboden. Zo doe je eigenlijk 2 aankopen; een fles Extra Vierge voor salades en koude toepassingen én een fles 'normale' olijfolie om in te bakken. Slim hè?!


Wil jij nou een écht goede olijfolie in de kast hebben staan die overal voor toepasbaar is? Neem dan een kijkje in onze shop en ontdek onze biologische olijfoliën.Wist jij dit al over olijfolie?

  • Jazeker!

  • Nee, interessant!
374 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Facebook
  • Instagram
bottom of page