Zin om een écht authentiek Italiaans recept te bereiden? Ga dan voor deze spaghetti (of een andere pastasoort, wij gebruiken hier de spaghetti) Amatriciana met guanciale (spekjes) en tomaat. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Amatrice, een plaatsje dichtbij Rieti.
En wil je het helemaal goed doen tijdens je Italiaanse avond? Deze spaghetti past perfect bij de volgende wijn: Il Bandolo Della Matassa.
Moeilijkheidsgraad: 2/5
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten
Portie: 4 personen
Kosten: 1/5
Benodigdheden:
Spaghetti 320 g)
Gepelde tomaten (400 g)
Varkenszwoerd (of spekreepjes) (150 g)
Pecorino Romano (75 g)
Zout (naar smaak)
Extra virgine olijfolie (naar smaak)
Verse chilipeper (1 hele)
Witte wijn (50 g)
Om spaghetti Amatriciana (spaghetti met tomaat en spek) te bereiden, kook je eerst het water om de pasta in te koken en voeg je zout toe. Bereid de saus voor: neem de guanciale, verwijder het varkenszwoerd en snijd het in plakjes van ongeveer 1 cm dik en vervolgens in reepjes van ongeveer 1/2 cm breed.
Verhit een scheutje olie in een pan, bij voorkeur een roestvrijstalen koekenpan, voeg de hele chilipeper toe en de in reepjes gesneden guanciale bruin op laag vuur gedurende 7-8 minuten tot het vet is gesmolten en het vlees knapperig is; roer vaak om te voorkomen dat het aanbrandt. Als het vet gesmolten is, giet je de witte wijn erbij, zet je het vuur hoger en laat je het verdampen.
Leg de guanciale op een bord en zet opzij, giet de gepelde tomaten in dezelfde pan, breek ze met je handen rechtstreeks in het kookvocht, kook de saus nog ongeveer 10 minuten. Giet zodra het water kookt de spaghetti erbij en kook ze beetgaar.
Voeg zout naar smaak toe, verwijder de chilipeper uit de saus, voeg de guanciale-reepjes toe aan de pan en roer om te mengen.
Zodra de spaghetti gaar is, giet u ze af en voegt u ze direct toe aan de saus in de pan. Sauteer de pasta heel snel om deze goed te mengen met de saus. Als je de pasta al dente lekker vindt, kun je het vuur uitzetten, anders giet je een beetje van het kookwater van de pasta om verder te koken. Bestrooi tot slot met geraspte pecorino kaas: je spaghetti all'Amatriciana is klaar om geserveerd te worden!
Bewaren
Spaghetti Amatriciana (spaghetti met tomaat en spek) kan in een luchtdichte verpakking in de koelkast maximaal een dag worden bewaard. Invriezen wordt niet aanbevolen.
Interessant feit
Na de verschrikkelijke aardbeving die de stad Amatrice en de nabijgelegen steden en dorpen in augustus 2016 verwoestte, hebben veel mensen over de hele wereld hun steun betuigd, waaronder restaurants. Zij hebben bijgedragen aan de fondsenwerving voor de wederopbouw door geld te doneren voor elk gerecht van Amatriciana dat werd besteld, waardoor dit recept niet alleen een symbool werd van een land, maar van een hele worstelende bevolking.
Amatriciana in Rieti
In één van onze eerdere blogs vertelden we al over het restaurant Le Tre Porte. Ook zij maken regelmatig dit gerecht. Hier maakten zij ook een mooie video over: https://www.instagram.com/p/CcAlHQno26y/
Comments